Rozkwit rolnictwa w Egipcie

egipt
Egipt - zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Pomimo tego, że Egipt jest jednym z najczęściej odwiedzanych miejsc na świecie, nie może poszczycić się dobrymi warunkami do egzystencji człowieka. Suchy i gorący klimat uniemożliwia nawet współczesnemu rolnictwu zaspokojenia wewnętrznych potrzeb obywateli, którzy należą do populacji szybko rosnącej w liczbę ludności (tak zwany kraj rozwijający się). Oczywiście są również tereny, gdzie można uzyskać nawet trzy zbiory plonów w przeciągu roku – tereny położone nad Nilem, głównie w delcie.

Rolnicy głównie  zajmują się uprawą bawełny, jako iż jest to produkt eksportowy. Odnośnie roślin spożywczych można wymienić kilka bardzo ważnych, które królują na egipskich stołach. Pośród nich są ryż, kukurydza, pszenica, sorgo (proso murzyńskie). Dodatkowo na polach uprawiana jest trzcina cukrowa, palma daktylowa, drzewa cytrusowe, a także warzywa wśród których można nawet znaleźć naszą pospolitą marchew. Rolnicy rzadko hodują zwierzęta ze względu na brak pastwisk, jednak rozwija się rybołówstwo, zarówno morskie, jak i śródlądowe.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*